Friday, March 11, 2011

Apa itu HDR?

Apa itu HDR..mesti ramai yg nak tau kan.. bagi yang biasa mendengar pula, pasti tertanya-tanya mcm mana nk hasilkan gambar HDR tersebut.. exceli dah lama sy nak belajar buat HDR ni, cuma baru2 ni rasa rajin plak nak belajar pasal benda ni.. hehe.. sy pon tatau sgt pasal HDR ni, ya la sy budak baru belajar. hehe.. sama2 kita berkongsi maklumat serta mempelajar tekni fotografi ini.. ok.. "HDR" membawa maksud High Dynamic Range.. kenapa ia diberi nama sebegitu, ini kerana gambar HDR ini akan memberi lebih detail mengenai kawasan dalam gambar tersebut, seperti pada kawasan yang cerah dan gelap.. mungkin ada gambar yang cerah.. (overexpose) akan menunjukkan detail gambar pada kawasan yang gelap sahaja... bagi gambar yang gelap (underexpose) detail akan lebih ketara pada kawasan yang cerah, di mana apa yang ada pada kawasan yang cerah..

Oleh itu, HDR ini adalah satu proses menggabungkan sekurang-kurangnya 3 keping gambar yang sama, tetapi berlainan exposur,contoh (-2,0,+2) iaitu gambar yang OK, gambar yang overexpose dan under expose.. hasilnye.. detail yang terselindung akan lebih nampak dgn jelas.. Perbezaan gambar HDR yang dihasilkan pula adalah pada cara gabungan gambar tersebut... iaitu tahap exposure pada setiap gambar.. selain itu, proses Tone Mapping gambar juga memberi kesan..

Untuk melakukan proses gabungan ini.. terdapat pelbagai cara.. bagi yang suka cabaran, bolehla menggunakan Adobe Photoshop.. bg yang biase.. seperti saya juge.. saye menggunakan software yang lebih mudah difahami dan mudah untuk melakukan proses gabungan ini. ada juga org menggunakan software Photomattix.. okeh.. setakat ni saja penerangan sy pasal "HDR" ni. maap ler kalu ada silap tang mana2.. kalau siapa2 reti/expert.. leh la kongsi2 maklumat pasal HDR ni...

ok kat bawah ni ada la ckit gambar HDR yg dah terhasil dengan menggunakan Photomatix pro4+photoshop.. hehe...



gabungan 5 exposure (photomatix pro4+PS cs3)







2 comments:

  1. thanks.. sori baru perasan ada comment.. almaklumla dah lama x buka blog ni.. hehe..

    ReplyDelete